به گزارش دشتستان بزرگ به نقل از ایسنا، در سالهای اخیر ورزش زورخانهای در خوزستان بر اثر عوامل مختلفی چون نبود تبلیغات برای آشنایی و جذب نوجوانان و جوانان، شرایط اقتصادی و نبود استراتژی فرهنگی مؤثر قرار گرفته است.
امروزه با ورود رشتههای جدید و چندان جدی نگرفتن ورزش زورخانهای، محیط پاک زورخانه که از هرگونه تکبر و غرور و بداخلاقیهای موجود در دیگر رشتههای دور بوده، تحت تأثیر قرار گرفته و بر این اساس فعالیت زورخانههای خوزستان کمرنگ شده است تا جایی که علاقهمندان به این رشته، تنها در مناسبتهای مختلف دور هم جمع میشوند و هم اکنون نیز برنامه منسجم و تأثیرگذاری همچون گذشته برای جذب علاقهمندان به این رشته وجود ندارد.
ورزش زورخانهای تحت تأثیر مشکلات مالی
رضا محمدی، پدر ورزش باستانی و زورخانهای خوزستان نیز با اشاره به مشکلات مالی برای پرداختن بیشتر به این رشته در استان میگوید: مشکل ورزش زورخانهای این است که کسی کمکحال این رشته از نظر مالی نیست. اغلب زورخانهها به صورت شخصی اداره میشوند و هیچ کمک مالی به صاحبان آنها نمیشود و مطمئناً اگر ارگانی در این زمینه کمک کند، زورخانهها فعالتر خواهند شد.
او که از سال ۱۳۴۰ تاکنون در ورزش باستانی مشغول به فعالیت است، ادامه میدهد: ورزش باستانی در کردار، اخلاق، گفتار و منش پهلوانی بسیار تأثیرگذار است و ما نیز تا آنجا که بتوانیم این موارد را به جوانان آموزش میدهیم ولی باید کسی هم باشد که به این ورزش کمک کند تا برای کسانی که در این حیطه مشغول به فعالیت هستند، دلگرمی بیشتری ایجاد شود.
این پیشکسوت با بیان اینکه رشته باستانی و زورخانهای در خوزستان کمرنگ شده است، توضیح میدهد: تمام بزرگان کشتی از گود زورخانه رشد کردهاند ولی متأسفانه اکنون کسی به این رشته توجه ندارد. به هر حال باید بتوانیم یک سری شرایط و امکانات را برای جذب نوجوانان و جوانان جهت حضور در زورخانهها فراهم کنیم.
وی همچنین با اشاره به نبود برنامه مشخصی برای رشتههای پهلوانی و زورخانهای استان، میگوید: در حال حاضر علاقهمندان به این ورزش وقتی مناسبتی باشد، در زورخانه کنار هم جمع میشوند و این گونه کار کردن خوب نیست و به همین دلیل نوجوانان و جوانان امروزی کمتر با رشتههای باستانی و زورخانهای آشنایی دارند. البته در گذشته به این صورت نبود و برنامه مدونی وجود داشت و تنها برای مناسبتها در زورخانه حاضر نمیشدیم.
کمرنگ شدن ورزش باستانی با ورود رشتههای جدید
اصغر آرامی، یکی دیگر از پیشکسوتان ورزش پهلوانی خوزستان نیز میگوید: بهترین ورزش بدنسازی و از بهترین ورزشهای فرهنگی مذهبی ایران، همین ورزش زورخانهای است. در شهرستانهای مختلف استان، زورخانههایی داریم ولی فعالیت آنها به دلیل مشکلات مالی کمرنگ شده است، البته آن قدر رشتههای رزمی و دیگر رشتههای خاص روی کار آمدهاند که این موضوع ورزش پهلوانی و زورخانهای را از نظر جذب نیرو تحتالشعاع قرار داده است.
پیشکسوت ورزش پهلوانی و باستانی ادامه میدهد: کمبود بودجه به صورتی است که شهرستانها خودشان مجبور به تأمین هزینهها هستند. تأمین بودجه نیز برای تدارک برنامههای مختلف ورزشهای زورخانهای بسیار مشکل و همین موضوع یک معضل است.
او رشتههای باستانی و زورخانهای را از نظر مرام و فرهنگ از زمین تا آسمان با رشتههای دیگر متفاوت میداند و توضیح میدهد: نکته جالب رشتههای باستانی و زورخانهای این است که کار با صلوات، ذکر ائمه اطهار و ضرب آهنگ مرشد آغاز میشود و توفیق اجباری که وجود دارد، در پایان کار نیز تمام افراد حاضر در زورخانه دعا میکنند. مواردی که در هیچ ورزشی به این صورت دیده نمیشود.
آرامی ادامه میدهد: برخی زورخانههای استان نیز امکانات و وسایل ورزشی استاندارد را ندارند که این موضوع نیز در کمرنگ شدن رشتههای باستانی و پهلوانی تأثیرگذار بوده است.
صدا و سیما از عوامل تأثیرگذار در ترویج ورزش زورخانهای
محمدکاظم مبشر، رئیس هیأت دزفول نیز با تاکید بر این که علت کمرنگ شده فعالیت ورزش باستانی و زورخانهای خوزستان باید بررسی و ریشهیابی شود، میگوید: با توجه به اینکه صدا و سیما به پخش برنامههای زورخانهای اهمیت نمیدهد، پس چه انتظاری برای فعالیت بیشتر در استان وجود دارد. تبلیغات غذای روح است. این ورزش به دلیل اینکه بودجه خاصی ندارد و برنامههای آن نیز از صدا و سیما پخش نمیشود، طبیعتاً خروجی خاصی هم ندارد. کمرنگ شدن ورزش زورخانهای در خوزستان و اینکه فقط برای برای مناسبتهای مختلف کنار هم جمع میشویم، نگرانکننده است. در حال حاضر اولویت مسئولان استان مسائل دیگر است و ورزش زورخانهای و پهلوانی اولویت نیست. به هر حال خود مسؤولان باید دلسوز این رشته باشند، آن هم ورزشی که از همه نظر کامل است.
وی ادامه میدهد: مشکلات اقتصادی نیز در کم شدن فعالیت ورزش باستانی در خوزستان تأثیرگذار بوده است. همچنین مسؤولان فدراسیون و دیگر مسؤولان نیز به دلیل اینکه این ورزش پولساز و مانند فوتبال نیست، به این رشته اهمیت نمیدهند.
این پیشکسوت با اشاره به افزایش آسیبهای اجتماعی در جامعه، توضیح میدهد: با فعال شدن بیشتر ورزش زورخانهای و پهلوانی که در اخلاق و رفتار یک فرد بسیار تأثیرگذار است، میتوان از آسیبهای اجتماعی جلوگیری کرد. پس باید تلاش شود روی ورزش زورخانهای سرمایهگذاری بیشتری صورت بگیرد.
انتخاب رئیس جدید هیأت، شوکی برای تحول در ورزش باستانی خوزستان
ابراهیم نصیری، معاون توسعه ورزش ادارهکل ورزش و جوانان خوزستان نیز علت درباره کمرنگ شدن فعالیت ورزش باستانی و زورخانهای استان میگوید: دوره مدیریت چهار ساله آقای افخمی رئیس این هیأت که جا دارد بسیار از او بابت کمکها و تلاشهایش تشکر کنم، به پایان رسیده است و شاید در مدتی که دوره مدیریت او رو به پایان بود، برنامههای این رشته کمتر شد و همین نیز عاملی در کمتر شدن فعالیت زورخانهای خوزستان است اما بسیار امیدواریم که با انتخاب رئیس جدید هیأت، ورزش زورخانههای خوزستان مجدداً با برنامه کار کرده و شاهد فعالیت بیشتر آن باشیم. امیدوارم با حضور یک مدیریت تازه نفس و جدید در هیأت خوزستان شاهد تغییر و تحولات بهتر از گذشته در این رشته باشیم.
وی ادامه میدهد: اگرچه شاید جوانان به برخی رشتهها همچون باستانی و زورخانهای علاقه زیادی نشان ندهند اما از راههای مختلف میتوان شرایط را برای حضور جوانان در زورخانهها فراهم کرد که این موضوع نیز به سیاست و برنامههای هیأت در چگونگی جذب جوانان بستگی دارد، البته برگزاری منظم مسابقات زورخانهای در کشور نیز میتواند به جذب علاقهمندان به این رشته تأثیرگذار باشد.
معاون توسعه ورزش ادارهکل ورزش و جوانان خوزستان با اشاره به نقش صدا و سیما و تبلیغات در پررنگ شدن فعالیت ورزش زورخانهای، میگوید: در حال حاضر آنقدر ورزشهای نو و متنوع زیاد شدهاند که جوانان بیشتر به سمت این رشتهها میروند ولی این دلیل نمیشود که ورزش باستانی و زورخانهای که یکی از تاثیرگذارترین ورزشها در اخلاق ورزشی است، مورد تأثیر قرار گیرد. خود هیأتها باید برای جذب علاقهمندان برنامه داشته باشند و از تجربیات پیشکسوتان این رشته استفاده کنند.
هدف زورخانه پرورش روح و جسم ورزشکار در کنار هم است و با توجه به این موضوع، فعال نبودن زورخانهها در خوزستان نگرانکننده است و میطلبد مسؤولان ورزش فکر اساسی برای رونق بیشتر زورخانهها داشته باشند تا زورخانههای استان دوباره احیا شده و صدای زنگ آنها در سراسر خوزستان شنیده شود.
همچنین در میان این همه رشته نو و مدرن، بد نیست گاهی سری هم به زورخانه بزنیم تا منش پهلوانی را در میان ادب و تواضع باستانیکاران بیاموزیم. تربیت روح و جسم در فضای معنوی – ورزشی زورخانهها، افرادی را از جنس پهلوان میسازد و اگر چه این روزها حال و هوای پهلوانی از بیشتر میادین ورزشی و ورزشگاههای کشور رخت بر بسته، ولی با ترویج فرهنگ باستانی میتوان به بهتر شدن جو این اماکن و حاکم شدن اخلاق مداری در میادین ورزشی کمک کرد.
گزارش از: پریسا زنگنهمنش، خبرنگار ایسنا، منطقه خوزستان
دیدگاه ها