به گزارش دشتستان بزرگ به نقل از فیز، دانشمندان نخستین تصویر واقعی و مستقیم از یک سیاهچاله را منتشر کردند. در این تصویر لبههای داغ و سایهوار سیاهچاله نشان داده شدهاند. در این لبهها نور دور خود خم میشود.
این تصویر بخشی از پروژه Event Horizon Telescope (EHT) بود. این پروژه با اتکا به اطلاعات شبکهای از ۸ تلسکوپ رادیویی در سراسر جهان، ۲ ابر سیاهچاله در مرکز کهکشانهای متفاوت را هدف گرفته بود.
قبل از رونمایی این تصویر، کارلوس موداس مدیر این تحقیق گفت: تاریخ علم و انسان شناسی به زمان قبل و بعد از این تصویر تقسیم میشود.
در این تصویر حلقهای درخشان نشان داده شده که هنگام خم شدن نور در گرانش شدید اطراف یک سیاهچاله به وجود میآید.
این سیاهچاله در کهکشان M87 در فاصله ۵۰ میلیون سال نوری با ما قرار دارد. «فردریک گوث» یکی از ستاره شناسان مرکز CNRS و از مؤلفان تحقیق میگوید: چنین مسافتی در تصور انسان نمیگنجد. قطر این سیاهچاله ۴۰ میلیارد کیلومتر است، یعنی ۳ میلیون برابر زمین. پروفسور هاینو فالکه میگوید: «آنچه میبینیم از کل منظومه شمسی ما بزرگتر است. جرم این سیاهچاله ۶.۵ میلیارد برابر خورشید است و فکر میکنیم یکی از سنگینترین سیاهچالههای موجود باشد. یک غول واقعی است. قهرمان سنگین وزن سیاهچالههای کیهان.»
البته بیشتر کارشناسان تخمین میزدند دانشمندان سازمان فضایی اروپا تصویری از Sagittarius A را منتشر کنند. این سیاهچاله در مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد و ۲۶ هزار سال نوری با زمین فاصله دارد.
بههرحال برای ثبت این تصویر، تلسکوپهایی در هاوایی، آریزونا، اسپانیا، مکزیک، شیلی و قطب جنوب چند روز در آوریل ۲۰۱۷ میلادی روی Sagittarius A و M۸۷ تمرکز کردند.
در نهایت مشخص شد تصویربرداری از M۸۷ بهتر است. سیاهچاله Sagittarius A فعالیت بیشتری داشت و ثبت تصویر واضح از آن کار مشکلی بود.
بههرحال عکس نهایی طی ۶ پژوهش تحلیل شد و ۲۰۰ کارشناس روی آن تحقیق کردند.
به گفته دانشمندان این تصویر شواهدی قدرتمند از وجود ابر سیاهچالهها فراهم میکند.
ابر سیاهچالهها هنگامی به وجود میآیند که ستارهها به پایان عمر خود میرسند. اما از آنجا که سیاهچالهها به نور اجازه خروج نمیدهند، رصد آنها کار بسیار مشکلی است.
دیدگاه ها